zondag 11 februari 2018

Sushisalade met komkommerroos

Deze sushisalade is een variatie op de sushisalade met gerookte kip en mango van 23 mei 2016. Het verschil is dat er in deze sushisalade wel sushirijst is toegevoegd. Als decoratie heb ik een heel makkelijk te maken komkommerroos toegevoegd.


Ingrediënten:


Sushirijst:
  • 250 gram sushirijst
  • 375 ml koud water
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
Salade:
  • 150 gram magere spekreepjes
  • 200 gram gerookte kip
  • 2 rijpe mango's
  • 1 komkommer
  • ¼ krop ijsbergsla
  • 2 nori vellen 
Dressing:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 4 theelepels sojasaus
  • 4 theelepels sesamolie
  • 1½ eetlepel geroosterde witte sesamzaadjes
  • 1½ eetlepel geroosterde zwarte sesamzaadjes
  • snuf zout
Komkommerroos:
  • 1 komkommer

Bereiding:
Sushirijst:
Was de sushirijst tot het water niet meer troebel maar helder blijft. Laat de rijst 10 minuten uitlekken. Doe de rijst in een pan met dikke bodem en voeg 375 ml koud water toe. Breng de rijst aan de kook en laat 2 minuten op hoog vuur koken. Zet het vuur helemaal laag en laat nog eens 15 minuten koken met het deksel op de pan. Als je een sudderplaatje hebt, zet je deze eronder, dit voorkomt aanbranden van de rijst op de bodem. Na 15 minuten zet je het vuur uit en wikkel je een theedoek om het deksel en leg het deksel terug op de  pan. Dit voorkomt dat er condens op de rijst valt. Laat de pan nog 15 minuten staan.
Laat nu de sushirijst in een grote schaal op kamertemperatuur komen. De rijst kun je gelijkmatig af laten koelen door te waaien met bijvoorbeeld een tijdschrift.
Terwijl de sushirijst afkoelt maken we de sushi-azijn. Verwarm de rijstazijn samen met de suiker en het zout in een steelpannetje en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Laat de sushi-azijn ook op kamertemperatuur komen. Sprenkel de de sushi-azijn over de rijst en schep de rijst daarna goed door elkaar, zodat de sushi-azijn goed verspreid wordt.
Salade:
Bak de spekreepjes langzaam uit in een droge koekenpan en laat ze daarna afkoelen en 'uitdruipen' op een keukenpapiertje.
Snijd de gerookte kip in smalle reepjes. Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en de twee helften nogmaals in de lengte doormidden. Verwijder het zaad. Snijd de komkommer in smalle reepjes. Snijd de ijsbergsla in dunne repen. Knip de norivellen in kleine reepjes. 
Vermeng de sushirijst met de spek, gerookte kip, mango, komkommer, ijsbergsla en de reepjes nori. Doe de salade in een platte schaal.

Dressing:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en mix goed door elkaar.
Giet de Japanse dressing over de salade en hussel alles goed door.

Komkommerroos:
Snijd met een mes ca. 15-20 zeer dunne plakjes komkommer. Leg de dunne plakjes komkommer dakpansgewijs op elkaar en rol ze voorzichtig op. Zet ze evt. onderin vast met 2 cocktailprikkers.
Garneer de salade met de komkommerroos.

Eet smakelijk!

Recept sushirijst: Shabu Shabu
Komkommerroos: https://www.youtube.com/watch?v=qhJdl5-Vc6g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten