vrijdag 19 mei 2017

Tjap Tjoy met kip

Tjap Tjoy van de afhaalchinees of zelf maken? Ik zeg zelf maken. Makkelijk en snel recept met veel groenten en kip. Serveer het met rijst, mihoen of bami. 
En wat de groenten betreft, je kunt eindeloos combineren zolang het maar stevige groenten zijn.





Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram kipfilet of kippendijfilet
  • scheut(je) zonnebloemolie 
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • klein stukje verse gember
  • 2 wortels (ca. 200 gram)
  • 1 rode paprika 
  • 1/2 komkommer 
  • 150 gram kastanjechampignons
  • klein blikje bamboescheuten 
  • klein blikje babymaïs
  • 125 gram taugé 
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 3 eetlepels lichte Chinese sojasaus of Kikkoman sojasaus
  • 2 eetlepels oestersaus 
  • 400 ml kippenbouillon van een tablet
  • 1½ eetlepel maïzena (of aardappelzetmeel)
  • sesamolie
  • 300 gram witte rijst

Bereiding:
Snijden:
Snijd de kipfilet in dunne plakken. Pel de ui en hak in grove stukken. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de rode peper en hak fijn. Schil en rasp de gember. Schil de wortel en snijd in dunne schuine plakken van ca. 2 mm dik. Verwijder de steel en de zaadjes uit de rode paprika en snijd in dunne lange reepjes. Snijd de halve komkommer in de lengte doormidden en snijd in schuine plakken van ca. 3 mm dikte. Snijd de champignons in plakjes. Laat de bamboescheuten en de babymaïs uitlekken in een vergiet of zeef. Maak de kippenbouillon van 1 tablet kippenbouillon.
Koken:
Zet een pan met water op en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, afgieten en met het deksel op de pan laten staan.
Zet nog een pan met water op om de groenten te blancheren. Zodra het water kookt voeg dan de wortel, paprika, komkommer, kastanjechampignons, bamboescheuten en de babymaïs toe aan het water en laat 1-2 minuten op hoog vuur blancheren, daarna afgieten en even uit laten lekken.
Wokken:
Verhit wat zonnebloemolie in een grote wok. Bak hierin de kip in 3-4 min. rondom bruin. Schep de kip uit de wok en zet apart. Bak vervolgens de ui, knoflook, rode peper en de geraspte gember 2 minuten op hoog vuur in de achtergebleven olie. Voeg hierbij de uitgelekte geblancheerde groenten en wok 3-4 minuten onder voortdurend omscheppen. Bestrooi met wat zout en peper. Zodra de groenten gaar, maar nog wel knapperig zijn, de kip toevoegen en mee verwarmen. Meng ondertussen de maizena met de kippenbouillon, sojasaus, oestersaus en de rijstazijn en voeg dit bij de groenten. Het geheel nog even doorverwarmen tot de saus gaat binden. Als laatste de taugé toevoegen, de sesamolie over de groenten gieten en nog even doormengen.

Eet smakelijk!

Bron: een beetje van mezelf en een beetje van internet

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen