donderdag 16 maart 2017

Enchiladasaus

Enchiladasaus is een Mexicaanse tomatensaus die we over gevulde tortilla's gieten, met kaas bestrooien en in de oven laten gratineren. 
Enchilada is afgeleid van het werkwoord 'enchilar' wat zoiets betekent als op 'smaak brengen met chili'. Zoals de naam al doet vermoeden is de enchiladasaus een vrij pittig gepeperde saus, alhoewel je de pittigheid van de saus natuurlijk zelf in de hand hebt. In onderstaand recept heb ik 1 afgestreken eetlepel chilipoeder gebruikt, maar je zou voor nog meer pittigheid 2 eetlepels kunnen gebruiken. 



Ingrediënten voor ca. 500 ml saus:

  • 350 ml passata (halve fles)
  • 125 ml gekookt water
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 1 afgestreken eetlepel chilipoeder
  • ½ theelepel uienpoeder 
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak



Bereiding:
Gooi het halve bouillonblokje in het gekookte water en laat het even trekken tot het opgelost is. Verhit ondertussen de olijfolie op middelhoog vuur in een sauspan en strooi de bloem in de pan. Roer met een garde de bloem door de olie totdat de boel begint de pruttelen. Giet nu voorzichtig de bouillon bij de bloem en blijf goed roeren met de garde. Giet vervolgens de passata er bij. Blijf roeren met de garde. Zet het vuur laag en gooi tot slot alle kruiden bij de saus. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen en doe de saus in een schone pot.
Lekker bij enchiladas (recept volgt nog).

Eet smakelijk!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten