zaterdag 16 november 2013

Hollandse erwtensoep met rookworst

























Ingrediënten:
  • 500 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 150 gram spekreepjes
  • ½ knolselderij
  • 150 gram winterwortel
  • 1 dunne prei
  • 1 grote ui
  • 1 grote kruimige aardappel (of 2 kleine)
  • ½ bosje bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 1  groentebouillonblokje
  • 2 liter water
  • 1 grote (magere) rookworst (of 2 kleine)
  • zout en peper uit de molen

Bereiding:
De spliterwten wassen en met 2 liter koud water, de karbonades, de spekreepjes, de laurierblaadjes, het groentebouillonblokje en het zout opzetten. Aan de kook brengen en een ½ uurtje zachtjes laten koken.
Ondertussen de knolselderij, de winterwortel en de aardappel schillen en in kleine blokjes snijden. De ui pellen en snipperen. De prei wassen, halveren en in ringen snijden. De selderijblaadjes fijnhakken.
Schep het grijswitte schuim uit de pan met een schuimspaan of een lepel en gooi het weg.
Voeg alle groente toe en laat de soep zachtjes koken gedurende ca. 2 uur tot het vlees en de erwten gaar zijn. Haal het vlees uit de pan en snijd het in kleine stukjes. Doe het vlees zonder het bot weer terug in de pan. Snij de rookworst in plakjes en laat deze nog 15 minuten mee verwarmen in de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!


Let op: erwtensoep bederft heel snel. Wil je de erwtensoep pas morgen eten of invriezen, zet dan de pan zonder deksel in een gootsteen vol met ijskoud water en roer om de snoep snel af te laten koelen. Zodra de soep afgekoeld is in vriezen of in de koelkast plaatsen tot gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten